Yaşayan Kur'anı Kerim

(Arzum) #1

40-MÜ'MİN SURESİ19. Çünkü O, gözlerin hain bakışını da gönüllerin gilediğini de biliyor.
40-MÜ'MİN SURESİ20. Allah, hak ve adaletle hükmeder. O'ndan başka yalvardıkları ise hiçbir hükümde bulunamazlar. Çünkü Allah herşeyi işitiyor, herşeyi görüyor..


40-MÜ'MİN SURESİ21. Yeryüzünde bir dolaşıp da, kendilerinden öncekilerin akıbetlerinin nasıl olduğuna bakmazlar mı? Onlar, gerek kuvvet, gerekse yeryüzü eserleri bakımıddan daha üstündü. Böyle iken Allah, günahları sebebiyle onları kıskıvrak yakaladı. Kendilerini Allah'ın azabından koruyacak hiç kimse olmadı.


40-MÜ'MİN SURESİ22. O şundandı: Onlara peygamberleri söze dayalı apaçık delillerle geliyorlardı, fakat onlar kafirlik ettiler. Allah da kendilerini tuttuğu gibi yakaladı. O çok
güçlüdür, karşılığı şiddetlidir; bundan hiç şüpheniz olmasın.
40-MÜ'MİN SURESİ23,24. İYİ DİNLEYİN! Musa'yı ayetlerimizle ve apaçık bir delille gönderdik. Firavun'a Haman'a Ve Karun'a... Onlar dediler ki; "Bu bir sihirbaz bir yalancı"


40-MÜ'MİN SURESİ25. Kendilerine tarafımızdan gerçeğin ta kendisini getirince de "Onunla beraber iman etmiş olanların oğullarını öldürün, kadınlarını sağ bırakın!" dediler. Kafirlerin
tuzağı hep sapkınlık içindedir.


40-MÜ'MİN SURESİ26. Firavun: "Bırakın beni öldüreyim Musa'yı da Rabbine dua etsin. Çünkü onun dininizi/devletinizi değiştirmesinden veya ayaklanma çıkararak ülkeyi karıştırmasından korkuyorum!" dedi.


40-MÜ'MİN SURESİ27. Musa: "Hiç kuşkusuz ben, hesap gününe inanmayan her büyüklük taslayandan Rabbime ve Rabbinize sığındım." dedi.


40-MÜ'MİN SURESİ28.


Firavun ailesinden, imanını gizlemekte olan mü'min bir adam şöyle dedi: "Rabbim Allah'tır, dediği için bir adamı öldürecek misiniz? Halbuki o, size
Rabbinizden apaçık deliller le gelmiştir. Eğer yalancı ise, çok sürmez yalanı kendi boynuna geçer. Eğer doğru söylüyorsa, sizi tehdit ettiği şeylerin bir kısmı
başınıza gelecektir. Allah, haddi aşan, yalancılık eden kimseyi doğru yola eriştirmez; bundan hiç şüpheniz olmasın.

40-MÜ'MİN SURESİ29. Ey halkım, bu gün mülk sizdedir. Bu ülkede üstünlüğü ele geçirmiş durumdasınız. Fakat Allah'ın öfkesini çekersek bizi ondan kim kurtarabilir?" dedi. Firavun: "Ben size sadece görüşümü söylüyorum ve ben size ancak doğru yolu gösteriyorum." dedi


40-MÜ'MİN SURESİ30,31. O inanmış adam devamla: "Ey halkım. Doğrusu ben sizin hakkınızda eski çağlardaki toplulukların başına gelen günler gibi bir günden korkuyorum. Nuh
halkının, Ad'ın, Semud'un ve daha sonrakilerin başlarına gelen gibisinden. Allah kullarına durduk yere haksızlık etmek istemez.


40-MÜ'MİN SURESİ32,33. Ve Ey halkım, ben sizin için o çağrışma gününden korkuyorum. O arkanızı dönüp gideceğiniz günden. Sizi Allah'tan koruyacak da yoktur. Her kimi de Allah
şaşırtırsa, artık onu doğru yola iletecek yoktur.


40-MÜ'MİN SURESİ34. Bundan önce Yusuf da size apaçık deliller getirmişti de, onun size getirdikleri hakkında şüphe edip durmuştunuz. Daha sonra o ölünce de, "Allah, ondan sonra asla peygamber göndermez" demiştiniz. İşte Allah, aşırı şüpheci kimseleri Allah böyle saptırır.


40-MÜ'MİN SURESİ35. Bu şaşkınlar hiçbir delile dayanmadan, Allah'ın ayetleri hakkında tartışan kimselerdir. Allah katında ve iman edenlerin gözünde ne çirkin bir durum!. Allah,
her küstah kibirli zorbanın kalbini işte böyle mühürler.


40-MÜ'MİN SURESİ36,37. Firavun da: "Ey Haman! Bana yüksek bir kule yap, göğe çıkıp şu Musa'nın tanrısı ile bir görüşeyim. Kesinlikle yalan söylediğini ortaya çıkaracağım." dedi. İşte bu şekilde Firavun'un yaptığı kötülükler güzel göründü de yoldan çıkarıldı. Firavun'un bütün hesapları hüsranla sonuçlandı.


40-MÜ'MİN SURESİ38. O inanmış adam yine: "Ey halkım, gelin peşimden sizi sapasağlam yolda yürüteyim.
40-MÜ'MİN SURESİ39. Ey halkım, bu dünya hayatı ancak geçici bir yaşamdan ibarettir, ahiret ise asıl yaşanacak yurttur.


40-MÜ'MİN SURESİ40. Her kim bir kötülük yaparsa, yaptığı kötülükten başka karşılık bulmaz. Gerek erkek gerek kadın her kim de mümin olarak iyilik, güzellik, doğruluk için
çalışırsa işte onlar cennete girerler. Orada kendilerine umulmadık rızıklar verilir.
40-MÜ'MİN SURESİ41. Hem ey halkım, neden ben sizi kurtuluşa davet ederken siz beni ateşe davet ediyorsunuz?


40-MÜ'MİN SURESİ42. Siz beni Allah'ı inkar etmeye ve hakkında hiçbir bilgim olmayan şeyleri O'na ortak koşmaya çağırıyorsunuz. Ben ise sizi mutlak güç sahibine, çok bağışlayıcı
olana davet ediyorum.


40-MÜ'MİN SURESİ43. Sizin beni çağırdığınız şeyin ne dünya ne de ahiret konusunda hiçbir çağrısı yoktur. Kuşkusuz dönüşümüz Allah'adır. Şüphesiz, aşırı gidenler cehennemliklerin ta kendileridir.


40-MÜ'MİN SURESİ44. Siz benim söylediklerimi sonra anlayacaksınız. Ben işimi Allah'a havale ediyorum. Allah kullarını görür, gözetir; bundan hiç şüphem yok..." dedi.
40-MÜ'MİN SURESİ45. Ve Allah onu Firavun ve adamlarının kurduğu tuzağın fenalıklarından korudu ve Firavun ve adamlarını o berbat afet ile kuşattı.
40-MÜ'MİN SURESİ46. Sabah akşam kendilerine cehennem ateşi hatırlatılıp duruldu. Kıyamet koptuğunda da "Firavun ve adamlarını atın o en şiddetli azaba!" denilecek.


40-MÜ'MİN SURESİ47. Onlar ateş içinde suçu birbirlerine atarken zayıf olanlar büyüklük taslayanlara "Hani bizler sizin tebaanızdık. Şu ateşten bizi neden kurtaramıyorsunuz?"
diyecekler.
40-MÜ'MİN SURESİ48. Büyüklük taslayanlar ise şöyle derler: "Evet, hepimiz onun içindeyiz. Çünkü Allah, kullar arasında hükmünü verdi." diyecek.
40-MÜ'MİN SURESİ49. Ateşte olanlar cehennem bekçilerine diyecekler ki: "Rabbinize yalvarın da (hiç değilse) bir gün bizden azabı hafifletsin" derler.


40-MÜ'MİN SURESİ50. Peki, "Size peygamberleriniz açık mucizeler getirmemiş miydi?" Onlar, "Evet, getirmişti" derler. "Öyleyse kendiniz yalvarın" derler. Şüphesiz kafirlerin duası boşunadır.


40-MÜ'MİN SURESİ51. Biz, peygamberlerimize ve iman edenlere hem dünya hayatında ve şahitlerin şahitlik edecekleri günde yardım edeceğiz; bundan hiç şüpheniz olmasın.
40-MÜ'MİN SURESİ52. O gün zalimlere, mazeretleri fayda vermez. Lanet de onlaradır, kötü yurt da onlaradır.
40-MÜ'MİN SURESİ53,54. Biz Musa'yı doğru yolda yürüttük. İsrailoğulları'nı o kitaba varis kıldık. Aklı ve vicdanı oanlara bir yol gösterici ve hatırlatma olmak üzere.
40-MÜ'MİN SURESİ55. O halde güçlüklere göğüs ger, çünkü Allah'ın sözü haktır. Günahından af dile ve sabah akşam Rabbini överek yücelt.


40-MÜ'MİN SURESİ56. Çünkü Allah'ın ayetlerine mesnetsiz görüşlerle karşı çıkanların, içlerinde hiçbir zaman tatmin edemeyecekleri küstahça bir kibir vardır. Öyleyse sen Allah'a sığın. O herşeyi işityor, herşeyi biliyor; bundan hiç şüpheniz olmasın.


40-MÜ'MİN SURESİ57. Elbette göklerin ve yerin yaratılması, insanların yaratılmasından daha büyük bir şeydir. Fakat insanların çoğu bunun bilincinde değildir.
40-MÜ'MİN SURESİ58. Kör ile gören bir olmaz, iman edip iyilik, güzellik,doğruluk için çalışanla kötülük yapan bir değildir. Ne kadar az düşünüyorsunuz.
40-MÜ'MİN SURESİ59. Kıyamet günü mutlaka gelecektir, bunda hiç şüphe yoktur. Fakat insanların çoğu buna inanmazlar.


40-MÜ'MİN SURESİ60. Oysa Rabbiniz: "Bana dua edin ki, duanıza cevap vereyim. Bana kulluk etmeyi kibirlerine yediremeyenler, yarın aşağılanmış bir halde cehenneme
gireceklerdir."


40-MÜ'MİN SURESİ61. DİNLENESİNİZ diye geceyi, göz aydınlığı olarak da gündüzü yaratan Allah'tır. Allah insanlara karşı engin cömertlik sahibidir; bundan hiç şüpheniz olmasın.
Fakat insanların çoğu şükretmiyor.
40-MÜ'MİN SURESİ62. İşte her şeyin yaratıcısı olan Rabbiniz Allah! O'ndan başka tanrı yoktur. Durum bu iken nasıl oluyor da aldırış etmezsiniz?
40-MÜ'MİN SURESİ63. Allah'ın ayetlerini inkar etmekte olanlar, böyle umursamazca davranıyor.


40-MÜ'MİN SURESİ64. Allah, yeryüzünü sizin için dinlenme yurdu, göğü de bina yapan Allah'tır. Size şekil verip de şekillerinizi güzelleştirdi ve sizi temiz şeylerle rızıklandırdı. İşte
Rabbiniz Allah! Budur. Alemlerin Rabbi Allah ne yücedir!


40-MÜ'MİN SURESİ65.


Sonsuz yaşam kaynağı O'dur. O'ndan başka tapılacak yoktur. Şu halde saf bir yürek temizliği içinde O'na yönelin, O'na dua edin. Bütün övgüler alemlerin
Rabbi olan Allah'adır.

40-MÜ'MİN SURESİ66. Söyle onlara: "Rabbimden bana söze dayalı apaçık deliller gelince, Allah'tan başka yalvardıklarınıza tapınmaktan kesinlikle yasaklandım. Müslüman olmakla
emrolundum.


40-MÜ'MİN SURESİ67.


O, sizi topraktan, sonra az bir sudan, sonra "alaka"dan yaratan, sonra sizi bebek olarak dünyaya getiren, sonra olgunluk çağına ulaşmanız, sonra da
ihtiyarlamanız için sizi yaşatandır. İçinizden önceden ölenler de vardır. Allah bütün bunları, belli bir zamana erişmeniz ve düşünüp aklınızı kullanasınız
diyedir.
40-MÜ'MİN SURESİ68. Yaşatan ve öldüren Odur. Bir şeye karar verdiğinde, ona sadece "ol" der, o da oluverir.
40-MÜ'MİN SURESİ69. BAKSANA şu Allah'ın ayetleri hakkında mücadeleye kalkanlar gerçeği nasılda görmezden geliyorlar?
40-MÜ'MİN SURESİ70. Kitaba ve peygamberlerimizle gönderdiğimiz mesajlara bütün bunlar yalan diyenler çok yakında anlayacaklar neyin ne olduğunu.
40-MÜ'MİN SURESİ71,72. O zaman, boyunlarında halkalar ve zincirler olduğu halde kaynar suda sürüklenecekler, sonra da ateşte kaynatılacaklar.


40-MÜ'MİN SURESİ73,74. Sonra sorulacak: "Nerede o ortak koştuklarınız? Nerede o Allah'tan başkaları? Diyecekler ki: "Bizi yüzüstü bırakıp gittiler. Aslında o yalvarıp yakardıklarımız
hiçbir zaman olmadılar. İşte Allah kafirleri böyle şaşırtır.
40-MÜ'MİN SURESİ75. Bunun sebebi şudur: Çünkü siz yeryüzünde haksızca şımarıyor ve küstahça böbürleniyordunuz.
40-MÜ'MİN SURESİ76. Şimdi girin cehennemin ebedi kapılarından. Bak o küstahça böbürlenenlerin yeri ne berbat bir yerdir!


40-MÜ'MİN SURESİ77. ŞU HALDE sen güçlüklere göğüs ger. Allah'ın sözü haktır, mutlaka olacaktır. Artık onlara yaptığımız tehdidin bir kısmını sana göstersek de veya seni kendimize alsak da onlar dönüp dolaşıp bize gelecekler; bundan hiç şüphen olmasın.


40-MÜ'MİN SURESİ78. Doğrusu Biz, senden önceki çağlarda nice peygamberler gönderdik. Onlardan kimini sana anlattık, kimini anlatmadık. Hiçbir peygamber, Allah'ın izni
olmadan bir ayet getiremez. Allahın emri gelince de gerçeğin ta kendisi gelmiş olur. Kof iddialara bel bağlayanlar işte burada hüsrana uğrarlar.
40-MÜ'MİN SURESİ79. Sizin için o evcil hayvanları yaratan Allah'tır. Onlardan binit edinesiniz, yiyeceklerinizi çıkarasınız diye.
40-MÜ'MİN SURESİ80. Onların size dada birçok faydaları vardır. Ayrıca önemli ihtiyaçlarınızı gidrmek için hen onlara hem de gemilere binerek üzerinde dolaşırsınız.
40-MÜ'MİN SURESİ81. Ve ayetlerini işte böyle önünüze seriyor. Şimdi Allah'ın ayetlerinin hangisini inkar edebilirsiniz?

Free download pdf