Yaşayan Kur'anı Kerim

(Arzum) #1

11-HUD SURESİ 96,97.


İYİ DİNLEYİN Musa'yı da ayetlerimizle ve apaçık bir delille gönderdik. Firavun'a ve onun ileri gelenlerine... Fakat onlar Firavun'un yöntemine uydular. Oysa
Firavun'un yöntemi, sağduyuya dayanmayan akıl? Dışı bir yönetimdi.
11-HUD SURESİ 98. O Firavun kıyamet gününde halkının önüne düşecek ve onları suya götürür gibi ateşe götürecek. Ne berbat bir yerdir o maslak.
11-HUD SURESİ 99. Öyle ya, bu dünyada Allah'ın laneti kovaladı durdu onları, kıyamet günü de kurulamayacaklar ondan. Ne fanadır paylarına düşen!
11-HUD SURESİ 100. İŞTE BUNLAR, geçmiş uygarlıklardan sana anlattığımız kimi önemli haberlerdir. Onların kalıntılarından hala ayakta kalan da var, biçilmiş tarlalar gibi silinip
gidenler de...
11-HUD SURESİ 101.

Biz onlara zulmetmedik. Fakat onlar kendilerine zulmettiler. Allah'tan başka taptıkları tanrıları, Rabbinin emri geldiği zaman kendilerine hiçbir yarar sağlamadı
ve hüsranlarını artırmaktan başka bir işe yaramadı.
11-HUD SURESİ 102. İşte Rabbin, zulmetmekte olan beldeleri çarptığı zaman böyle çarpar; çünkü O'nun karşılığı çok acı, çok çetindir.
11-HUD SURESİ 103. Gerçekten bunda, ahiret azabından korkanlar için kesin bir ibret vardır. O, tüm insanların kendisi için toplanacağı bir gündür. Ve o bir gün mutlaka gelecek!
11-HUD SURESİ 104. Biz onu ancak belirli bir süre için geciktiriyoruz.
11-HUD SURESİ 105. Onun geleceği günde hiçbir kimse, Allah'ın izni olmadan konuşamayacaktır. Artık kimi bedbaht, kimi mutlu olacak.
11-HUD SURESİ 106. Bedbahtlar ateşe atılacak; orada ah çekip inleyecekler.
11-HUD SURESİ 107. Onlar orada, gökler ve yer durdukça aralıksız kalacaklar. Ancak Rabbinin uygun gördüğü süreden başka, çünkü Rabbin uygun gördüğünü yapandır.
11-HUD SURESİ 108. Ama mutlu olanlar cennete girecekler. Rabbinin uygun gördüğü süreden başka, gökler ve yer durdukça hak ettikleri şekilde orada kalacaklar.
11-HUD SURESİ 109. O halde atalarının taptıkları gibi tapınıp duranların yanlış yolda olduklarından en küçük bir şüphen olmasın. Bizde yaptıklarının karşılığını tastamam vereceğiz.

11-HUD SURESİ 110. İyi dinleyin! Musa'ya kitabı verdik, fakat ona karşı çıkıldı. Rabbinin önceden verilmiş sözü olmasaydı, kesinlikle işleri bitirilmişti. Onlar ise hala bundan şüphelenip duruyorlar.
11-HUD SURESİ 111. Gerçekten Rabbin, onların herbirine yaptıklarının karşılığını mutlaka verecektir. Allah bütün yaptıklarından haberdardır; bundan hiç şüpheniz olmasın.
11-HUD SURESİ 112. Şu halde emrolunduğum gibi, tövbe edenlerle birlikte doğruluk ve dürüstlük yolunda yürü. Sakın çizgiyi aşıp aşırı gitmeyin. O bütün yaptıklarınızı görüyor; bundan hiç şüpheniz olmasın.
11-HUD SURESİ 113. Sakın zalimlere meyletmeyin yoksa size ateş dokunur. Allah'tan başka yar ve yardımcınız yoktur. Aksi halde yardım göremezsiniz.
11-HUD SURESİ 114. Gündüzün iki tarafında ve gecenin erken saatlerinde destek iste/dua et/namaz kıl. 0 İyilikler kötülükleri giderir. Bu anlayan için bir öğüttür.
11-HUD SURESİ 115. Güçlüklere göğüs ger, çünkü Allah güzel ahlak sahiplerinin karşılığını mutlaka verir.
11-HUD SURESİ 116. Şu halde sizden önceki çağlarada yeryüzünde işlenen kötülüklere dur diyecek erdemli kimseler çıkmalı değil miydi? Ama içlerinde kurtarmış olduklarımızın az
bir kısmı dışında bunu yapan olmadı. Zalimlere uyanlar, refah ve lüks hayat uğruna günaha gömülüp gittiler.
11-HUD SURESİ 117. Senin Rabbin, halkı birbirine iyilik, güzellik ve doğrulukla muamele ettikçe, bir beldeyi haksız yere helak etmez; olacak şey değil!

11-HUD SURESİ 118,119.Rabbin isteseydi bütün insanlığı bir tek ümmet yapardı. Bu yüzden birbirlerine karşı çıkıp duracaklardır. Ancak Rabbinin sevgi ve merhameti ile bağışladığı
kimseler hariç. Zaten Allah onları bunun için yarattı. Böylece Rabbinin, "Cehennemi görünür görünmez varlıklarla dolduracağım!" sözü yerine gelmiş olacak.

11-HUD SURESİ 120. BÖYLECE, geçmiş peygamberlerin haberlerinden yüreğine su serpecek her şeyi sana anlatıyoruz. Bu kıssalarla gerçekler ortaya çıkıyor. Öte yandan bunlar,
iman edenler için birer öğüt ve hatırlatmadır.
11-HUD SURESİ 121. İman etmeyenlere söyle: "Elinizden ne geliyorsa yapın, ama bilin ki Bizde elimizden geleni yapacağız.
11-HUD SURESİ 122. Bekleyin bakalım, Bizde bekliyoruz."
11-HUD SURESİ 123. Göklerin ve yerin sırlarını Allah bilir. Büyün iş ve oluş O'nun ile olup biter. Yalnız O'na ibadet et ve O'na dayan. Rabbin yapıp ettiklerinizden asla habersiz değildir.

12-YUSUF SURESİAçıklama


Mekke döneminde inmiştir. 111 ayettir. Bu sure üzerinden çağlarüstü mesajlar vermek için tarihten dramatik yaşam öyküsüyle, Yusuf Peygamberin hayatta
karşılaştığı sıkıntılar ve bunlara sabrederek nasıl başarıya ulaştığı anlatılmakta ve inananlar için faydalı ve önemli öğütler verilmektedir. Kur'an'da baştan sona
kadar bir tek konuyu anlatan tek sure budur.
12-YUSUF SURESİ SEVGİ MERHAMETİ SONSUZ ALLAH'IN ADIYLA
12-YUSUF SURESİ1. Elif Lam Ra. Bunlar, apaçık sözlü Kitab'ın ayetleridir.
12-YUSUF SURESİ2. Biz onu, Arapça bir Kur'an olarak indirdik. Şu aklınızı kullanın artık.
12-YUSUF SURESİ3. Biz sana bu Kur'anı'ı vahyederek en güzel şekilde anlatıyoruz. Oysa sen daha önce bunlardan habersizdin.
12-YUSUF SURESİ4. BİR ZAMANLAR Yusuf babasına: "Babacığım ben onbir yıldızla güneşi ve ay'ı gördüm. Gördüm ki onlar bana secde ediyorlar." dedi.
12-YUSUF SURESİ5. Babası: "Yavrum! Rüyanı kardeşlerine anlatma, sonra hakkında iyi düşünmezler, çünkü şeytan insana apaçık bir düşmandır.


12-YUSUF SURESİ 6. Anlaşılan Rabbin seni seçecek, olayları yorumlama gücü verecek. Daha önce ataların İbrahim ve İshak'a yaptığı gibi, sana ve Yakup ocağına da nimetini
tamamlayacaktır. Rabbin her şeyi bilendir, ço bilgedir; bundan hiç şüphen olmasın." dedi.
12-YUSUF SURESİ7. İyi dinleyin! Yusuf ve kardeşlerinin olayından soranlara ibret olacak dersler vardır.
12-YUSUF SURESİ8. BİR ZAMANLAR kardeşleri, "Babamız, Yusuf ve kardeşini bizden çok seviyor. Oysa biz daha kalabalığız. Açıkçası babamız yanlış yapıyor.
12-YUSUF SURESİ9. Gelin Yusuf'u öldürelim veya bir yere atalım da babamız sadece bizimle ilgilensin, daha sonra iyi olan bizler olalım." dediler.
12-YUSUF SURESİ10. İçlerinden biri: "Bence Yusuf'u öldürmeyin, bir kuyu dibine atın. Nasıl olsa yoldan geçen birileri alır. Eğer yapacaksanın bunu yapın." dedi.
12-YUSUF SURESİ11. Gidip babalarına: "Ey babamız! Biz onun iyiliğini istediğimiz halde neden Yusuf konusunda bize güvenmiyorsun?
12-YUSUF SURESİ12. Yarın onu bizimle beraber gönder de gezip oynasın. Ona göz kulak oluruz merak etme." dediler.
12-YUSUF SURESİ13. Babası: "Onu götürmeniz beni endişelendirir. Bakarsınız kurt yer, haberiniz bile olmaz." dedi.
12-YUSUF SURESİ14. Onlar: "Bu kadar kardeşi arasında onu kurda kaptırırsak, boşuna yaşıyoruz demektir." dediler.


12-YUSUF SURESİ 15.


Nihayet onu hep beraber götürüp kuyunun dibine atmaya karar verdikleri zaman Yusuf'a "Bir gün gelecek seni tamamen unuttukları bir anda bu yaptıklarını
yüzlerine vuracaksın!" diye vahyettik.
12-YUSUF SURESİ16. Derken akşam olunca ağlayarak babalarına geldiler.:


12-YUSUF SURESİ 17.


"Ey babamız! İnan ki biz gittik yarışıyorduk. Yusuf'u eşyalarımızın yanına bırakmıştık. Bir de baktık ki onu kut yemiş. Gerçi doğru da söylesek sen bze
inanmazsın." dediler.

12-YUSUF SURESİ 18. Bir de gömleğinin üzerinde yalandan bir kan getirdiler. Babaları: "Hayır siz nefsinize uymuşsunuz. Artık bana da güzelce sabretmek kaldı. Anlattıklarınıza
ancak Allah'tan yardım istenir." dedi.


12-YUSUF SURESİ 19. BİR KERVAN oradan geçiyordu. Kervendan birisi su almak için geldi, kuyuya kovayı salıyordu ki "kısmete bak bir erkek çocuk!" dedi. Böylece kervancılar,
satmak niyetiyle Yusuf'u yanlarına aldılar. Oysa Allah yaptıklarını adım adım izliyordu.
12-YUSUF SURESİ20. Onu ucuz bir fiyata, birkaç dirheme sattılar. Yusuf'u yanlarında tutmaya isteksizdiler.


12-YUSUF SURESİ 21.


Mısır'da onu satın alan kişi, karısına: "Ona iyi bak, belki bize faydası dokunur veya evlat ediniriz." dedi. Bu şekilde Yusuf'u oraya yerleştirdik, ona olayları
yorumlama gücü verdik. Allah yaptığı işte üstün bir güce sahiptir. Fakat insanların çoğu bunun bilincinde değildir.
12-YUSUF SURESİ22. BÖYLECE Yusuf ergenlik çağına ulaşınca ona, bilgi ve bilgelik verdik. İşte Biz, güzel ahlak sahiplerine böyle karşılık veririz.


12-YUSUF SURESİ 23.


Evinde bulunduğu kadın ona karşı arzu duymaya başladı. Kapıları sıkıca kapatıp: "Haydi gel, seninim." dedi. Yusuf: "Allah'a sığınırım. Doğrusu Rabbim bana
güzel bir mevki verdi, hem nankörler iflah olmaz!" dedi.

12-YUSUF SURESİ 24. Kadın, Yusuf'a karşı arzu doluydu. Açıkçası Rabbinden kendini tutma gücü görmeseydi, Yusuf da nefsine uyacaktı. Biz ondan kötülüğü ve fuhşu uzaklaştıralım istedik. Gerçekten Yusuf, içinde korku ve titremesi olan has kullarımızdandı.


12-YUSUF SURESİ 25. Derken ikiside kapıya koştular. Kadın, Yusuf'un gömleğini arkasından yırttı. Kapının yanında kadının kocasına rastladılar. Kadın: "Karının namusuna göz
dikenin cezası, zindana atılmaktan veya şiddetli bir dayaktan başka ne olabilir?" diye bağırarak üste çıktı.


12-YUSUF SURESİ 26. Yusuf: "Ne münasebet' Benimle birlikte olmak isteyen kendisi." dedi. Kadının yakınlarından brisi hakemlik ederek: "Eğer gömleği önden yırtılmışsa kadın haklı, Yusuf yalancıdır.


12-YUSUF SURESİ27. Yok eğer gömleği arkadan yırtılmışsa, kadın yalancı, Yusuf haklıdır." dedi.
12-YUSUF SURESİ28. Kocası gömleğin arkadan yırtılmış olduğunu görünce: "Anlaşıldı bir kadın fendi ile karşı karşıyayız. Doğrusu siz kadınların fendi çok yamandır." dedi.
12-YUSUF SURESİ29. Kocası: "Yusuf, sen bunu unut. Kadın, sen de gönahının bağışlanmasını dile. Gerçekten çok kötü bir iş yaptın." dedi.


12-YUSUF SURESİ 30. ŞEHİRDEKİ kimi kadınlar, "Vezirin karısı delikanlısı ile birlikte olmak istemiş, onun aşkından divane olmuş, besbelli canım kadın iyice azmış." diye dedikoduya
başladılar.

Free download pdf