Yaşayan Kur'anı Kerim

(Arzum) #1

17-İSRA SURESİ55. Rabbin göklerde ve yerde olan herkesi en iyi bilir. Peygamberlere, birinde olup diğerinde olmayan meziyetler verdik. Davut'a da Zebur'u verdik.
17-İSRA SURESİ56. ONLARA SÖYLE "Allah'tan başka tanrı sandıklarınızı çağırın bakalım. Ne başınızdan bir sıkıntıyı giderebilirler, ne de değiştirebilirler.


17-İSRA SURESİ 57. Onların yalvarıp durdukları da Rablerine yakın olmak için vesile arar, sevgi ve merhametini umar, azabından korkarlardı. Rabbin azabı ciden korkulacak bir şeydir; bundan hiç şüpheniz olmasın.


17-İSRA SURESİ58. Dikkat edin! Hiçbir ülke yoktur ki Biz kıyamet gününden önce sonunu getirmeyelim veya çeşitli sınavlardan geçirmeyelim. Kitapta bütün bunlar yazılıdır.


17-İSRA SURESİ 59. Bizi mucuzelerle peygamber göndermekten alıkoyan şey, onu yorumlayanların yalanlamasıdır. Semud kavmine o dişi deveyi verdik. Ama onlar bunu hiç kaale almadılar. Biz ayetleri ancak uyarıp korkutmak için göndeririz.


17-İSRA SURESİ 60. Hani sana: "Bil ki Rabbin insanları büsbütün kuşatmıştır." Demiştik. Sana gösterdiğimiz o rüyayı ve Kur'an da lanetlenmiş ağacı sadece insanlara bir imtihan
yapmışızdır. Biz onları uyarıp korkutuyoruz; ama bu onların gittikçe taşkınlığını artırmaktan başka netice vermiyor.


17-İSRA SURESİ 61. İYİ DİNLEYİN! Hani meleklere: "Adem'i selamlayın!" demiştik; onlar derhal selamlamışlar fakat iblis: "Ben çamurdan yarattığın birine hiç secde edermiyim?


17-İSRA SURESİ 62. Şu bana üstün kıldığın kimseye bak. Yemin ederim ki eğer beni kıyamet gününe kadar yaşatırsan onun soyunu, pek azı hariç peşime takacağım!" demişti.


17-İSRA SURESİ63. Allah: "Yıkıl karşımdan! Onlardan her kim sana uyarsa, biliniz ki karşılığınız cehennem olacak, hemde eksiksiz bir karşılık.


17-İSRA SURESİ 64. İnsanlardan gücünün yettiğini vesveseyle yoldan çıkar. Elinden geleni ardına koyma. Sahip olduklarıyla her tür kötülüğü işlet. Onları türlü vaatlede bulunarak
kandır. Zaten şeytan insanı kandırmaktan başka ne yapabilir ki.
17-İSRA SURESİ65. Fakat şunu bilki ki bana, saf bir yürek temizliği içinde gelen kullarım üzerinde hiçbir gücün olmayacaktır. Güvenip dayanmak için Rabbin yeter!"


17-İSRA SURESİ 66. RABBİNİZ engin cömertliğinden nasiplenesiniz diye sizin için denizde gemiler yürütüyor. O'nun sevgi ve merhameti sonsuzdur; bundan hiç şüpheniz olmasın.


17-İSRA SURESİ 67.


Denizde başınıa bir bele geldiği zaman O'ndan başka yalvarıp durduklarınız sizi yüzüstü bırakır. Fakat sizi kurtarıp karaya çıkardığımız da yüz çevirirsiniz.
Zaten insanoğlu çok nankördür.

17-İSRA SURESİ 68. Karaya çıktığınızda orada sizi yerin dibine geçirmeyeceğinden veya üzerinize taş yağdıran bir kasırga göndermeyeceğinden çok mu eminsiniz? O zaman sığınacak kimse de bulamazsınız.


17-İSRA SURESİ 69. Yahut sizi tekrar denize döndürüp, ortalığı kasığ kavuran bir fırtına göndermeyeceğinden ve böylece nankörlüğünüzle birlikte sizi boğmayacağından çok mu
eminsiniz? O zaman size arka çıkacak kimse de bulamazsınız.


17-İSRA SURESİ 70. AÇIKÇASI Biz, Ademin çocuklarına son derece cömert davrandık. Onları karada ve denizde taşıdık, temiz rızıklarla besledik. Yarttıklarımızın çoğundan farklı yetenekler vererek üstün kıldık.


17-İSRA SURESİ 71. Bir gün bütün insanları önderleriyle birlikte çağıracağız. O gün her kimin sicili temiz çıkarsa işte onlar sicillerini sevinçle okuyacaklar ve zerre kadar haksızlığa
uğratılmyacaklar.
17-İSRA SURESİ72. Her kim burada körse ahitertte de kördür, hatta orada iki kere kördür.
17-İSRA SURESİ73. ONLAR Sana vahyettiğimizi çarpıtasın diye seni neredeyse saptıracaklardı. Eğer bunu başarabilselerdi onların en yakın dostu olacaktın.
17-İSRA SURESİ74. Eğer Biz sana sağlam bir karekter vermemiş olsayadık doğrusu onlara bir parça meyledecektin.
17-İSRA SURESİ75. Bu takdirde sana hayatında ve ölümünden sonra katmerli azap tattırırdık. Sonra bize karşı yardımcı da bulamazdın.


17-İSRA SURESİ 76. Onlar doğduğun toprakları terk etmen için neredeyse dünyayı başına yıkacaklardı. Ama şunu iyi bilsinler ki o tahdirde onlar da senin ardından orada pek
fazla kalamazlar.
17-İSRA SURESİ77. Senden önce gönderdiğimiz pütün peygamberler döneminde de davranış tarzımız buydu. Bizim davranış tarzımız da bir değişiklik bulamazsın.


17-İSRA SURESİ 78. Güneşin kayboluşundan gecenin bastırmasına kadar canı gönülden destek iste/dua et/namaz kıl. Ve sabah okuması.. Kuşkusuz sabah okumasında kalp
gözlerini açan bir dinginlik vardır.
17-İSRA SURESİ79. Bir mecburiyet olmadığı halde geceleyin uykudan uyan. Böylece Rabbinin seni övülmüş makamlara çıkarması umulur.
17-İSRA SURESİ80. Şöyle dua et: "Rabbim! Başlarken doğrulukla başlamayı, bitirirken doğrulukla bitirmeyi nasip et. Bana yardım et, güç kuvvet ver Ey Rabbim!"
17-İSRA SURESİ81. Ve haykır! "Gerçeğin ta kendisi geldi sahte olan yo olup gitti. Hiç şüpheniz olmasın; her sahte şey yok olmaya mahkumdur."
17-İSRA SURESİ82. BİZ işte böyle böyle Kur'an'ı indiriyoruz. Öyle ki bu indiriş iman edenler için şifa, sevgi ve merhamet kaynağı olurken zalimlerin hüsranını artırıyor.
17-İSRA SURESİ83. İnsanoğlu bu; nimete kavuşturduğumuzda dönüp arkasına bakmıyor, sıkıntıya düşünce de sızlanıp duruyor.
17-İSRA SURESİ84. Onlara söyle: "Herkes kendi kişiliğini yansıtır. Rabbiniz kimin doğru yolda yürüdüğünü çok iy biliyor...
17-İSRA SURESİ85. SANA ruhtan soruyorlar. Onlara söyle: "Ruh Rabbimin işidir." Bu konuda size pek az bilgi verilmiştir."
17-İSRA SURESİ86. Eğer istesek vahyettiğimizi keser, hepsini sileriz. Bize karşı kendine bir dayanak da bulamazsın.
17-İSRA SURESİ87. Ancak Rabbinin sevgi ve merhameti sayesinde böyle bir şey yapmıyoruz. O'nun sana olan lütfu çok büyüktür; bundan hiç şüphen olmasın.


17-İSRA SURESİ 88. Onlara söyle: "Güördüğünüz, görmediğiniz herkes Kur'an benzerini getirmek üzere toplansalar, ellerinden gelen her şeyi yapsalar dahi bir benzerini
getiremezler.
17-İSRA SURESİ89. Açıkçası Biz bu Kur'an'da dillere destan olacak bir çok açıklama yaptık. Fakat insanların çoğu hala inkarda israr ediyorlar.


17-İSRA SURESİ90,91,92,93.


Diyorlar ki: "Yerden bir pınar fışkırtmadıkça, Hurmalıklardan ve üzümlüklerden bir bahçe yapıp aralarından çaylar akıtmadıkça, Yahut iddia ettiğin gibi göğü
üzerimize parça parça düşürmedikçe veya Allah'ı ve melekleri karşımıza açıkça getirmedikçe, Altından bir evin olmadıkça yada gökyüzüne çıkıp oradan bize
özel bir mektup getirmedikçe sana inanmyacağız." Peki, söyle onlara: "Rabbimin şanı yücedir. Ben sadece bir insan, sadece bir peygamberim."

17-İSRA SURESİ 94. Kendilerine doğru yolu gösteren rehber geldiğinde insanların imana yanaşmamasının nedeni: "Allah bir insanı mı peygamber gönderdi?" demelerinden başka
bir şey değildir.
17-İSRA SURESİ95. Söyle onlara: "Eğer yeryüzünde yürüyen melekler iskan etmiş olsaydı, elbette onlara peygamber olarak gökten bir melek gönderirdik."
17-İSRA SURESİ96. Söyle onlara: "Allah, sizinle benim aramda şahit olarak yeter. Allah kullarının her şeyini duyuyor, her şeyini grüyor; bundn hiç şüpheniz olmasın.


17-İSRA SURESİ 97. Allah her kime doğru yolu nasip ederse o, doğru yolda yürür. Her kimi de sapkınlık içinde bırakırsa artık onlar için Allah'tan başka yardımcılar bulamazsın. Biz
onları kıyamet günü kör, dilsiz ve sağır olarak yüzünkoyun toplayacağız. Cehennemiz dibini boylayacaklar; alevi söndükçe yeniden yakacağız.


17-İSRA SURESİ 98. Onların müstehak oldukları ceza budur. Çünkü onlar hem ayetlerimize kafirlik ettiler, hem de "Biz kemik yığını haline gelip toz toprak olduktan sonra mı yeni bir yaratılma ile hayat bulacakmışız?" dediler.


17-İSRA SURESİ 99. Gökleri ve yeri yaratmış olan Allah'ın, kendilerinin mislini yeniden yaratmaya kadir olduğunu görmüyorlar mı? Verilen süre dolduğunda bu kesinlikle
gerçekleşecek! Fakat bu zalimlerin kafirlikten başkasına aldırdıkları yok.


17-İSRA SURESİ 100. Onlara söyle: "Rabbimin sevgi ve merhamet hazineleri sizin elinizde olsaydı, biter korkusuyla kimseye bir şey vermezdiniz. Şu insanoğlu ne çok cimridir.!"


17-İSRA SURESİ 101. İYİ DİNLEYİN! Musa'ya söze dayalı apaçık dokuz ayet indirdik. İsrailoğullarına sor; Musa onlara geldiği zaman Firavun ona: "Ey Musa, ben senin kesin büyülendiğini düşünüyorum." dedi.


17-İSRA SURESİ 102. Musa da: "Pekala bilirsin ki bu apaçık sözleri ancak göklerin ve yerin Rabbi, vicdanının sesini duyabilesin diye indirdi. Ben de ey Firavun, senin kesin
mahvolduğunu düşünüyorum!" dedi.


17-İSRA SURESİ103,104.Derken Firavun onları ülkeden sürüp çıkarmak istedi. Biz de hem onu hem de beraberindekilerin tümünü boğduk. Arkasından da İsrailoğullarına dedik ki: Artık memleketinizde güven içinde yaşayabilirsiniz. Hi şüpheniz olmasın; mahşer günü zalimi mazlumuyla hepinizi huzurumuzda toplayacağız.


17-İSRA SURESİ105. BİZ bu Kur'an'ı gerçeğin ta kendisi olarak indirdik; gerçeğin ta kendisidir inen! Seni de ancak müjdeci ve uyarıcı olarak gönderdik.
17-İSRA SURESİ106. Kur'an'ı hayatın içinden seslenerek, insanlar sorun yaşadıkça cevaplar vererek, bölüm bölüm indirdik.


17-İSRA SURESİ 107. Onlara söyle: "İster ona inanın, ister inanmayın." Önceki çağlarda kendilerine bilgi verilenler içinden bu Kur'an okununca yüzüstü secdelere kapananlar vardı.
Onlar derlerdi ki:
17-İSRA SURESİ108. "Rabbimiz sen her tür eksiklikten uzaksın. Gerçekten Rabbimizin sözü kesinlikle gerçektir."
17-İSRA SURESİ109. İşte onlar böyle ağlayarak yüzüstü kapanırlar; içleri korku ve titremeyle dolup taşar.


17-İSRA SURESİ 110. Söyle yine: "İster Allah diye dua edin, ister "Rahman" diye dua edin. Hangisi ile dua ederseniz edin bütün güzel isimler O'nundur. Dua ederken sesinizi çok
yükseltmeyin, çok da gizlemeyin; ikisi arası bir yol tutun.


17-İSRA SURESİ 111.


Deyin ki: "Övgü, çocuk edinmeyen, acizliğinden dolayı yardıma ihtiyacı olmayan, mülkümde ortağı bulunmayan Allah'adır." Haydi, yüceltin onu; Allahu
Ekber!
Free download pdf