Yaşayan Kur'anı Kerim

(Arzum) #1

16-NAHL SURESİ5. Hayvanları da yarattı. Onlardan, pek çok yararları yanında sizi soğuğa karşı koruyacak giysiler ve besleyecek yiyecekler elde edersiniz.
16-NAHL SURESİ6. Sabah otlağa salarken akşam ağıllarına dönerken ayrı bir güzellikleri vardır.
16-NAHL SURESİ7. Dağ b yır demeden, zor yolları aşarak yüklerinizi taşıyıp dururlar. Rabbiniz çok şefkatlidir, sevgi ve merhamet kaynağıdır.
16-NAHL SURESİ8. Binmeniz için atları, katırları ve eşekleri de h yatın süsleri olarak yarattı. Bilemeyeceğiniz daha neler neler yaratıyor.
16-NAHL SURESİ9. Allah'a düşen, yolun doğrusunu göstermektir, çünkü ondan sapan var. Allah laık görseydi hepinizi doğru yolda yürütürdü.
16-NAHL SURESİ10. Gökten sizin için su indiren O 'dur. İçeceğiniz ondan sağlanır, meralar onunla sulanır.
16-NAHL SURESİ11. Onunla size ekin, zeytin, hurma, üzümler ve türlü türlü meyveler bitirir. Dikkat edin bunlar düşünen bir halk için birer ayettir.


16-NAHL SURESİ 12. Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin emanetinize verdi. Diğer bütün yıldızlar da Allah'ın emri ile emanetinizdedir. Dikkat edin bunlar aklı olan bir halk için
birer ayettir.
16-NAHL SURESİ13. Sizin için yeryüzünde rengârenk daha neler neler yarattı. Dikkat edin bunlar hafızası olan bir halk için birer a yettir.


16-NAHL SURESİ 14. Yine yemek için taze et, takınmanız için inci ve mercan çıkarsın diye denizi emanetinize sunan O 'dur. Gemilerin Allah'ın lütfunu aramanız için suları yara
yara akıp gittiğini görürsünüz. Şimdi artık belki şükredersiniz.
16-NAHL SURESİ15. Sarsılmayasınız diye yeryüzünde sabit dağlar ve yolunuzu bulasınız diye dağları yaran nehirler ve geçitler yarattı.
16-NAHL SURESİ16. Daha nice işaretler; söz gelimi yıldızla da yolunuzu bulursunuz.
16-NAHL SURESİ17. ŞİMDİ DÜŞÜNÜN hiç yaratan, yaratmayan gibi olur mu? Bu zihin tutulması neden?
16-NAHL SURESİ18. Oysa Allah'ın nimetlerini saymakla bitiremezsiniz. Allah çok bağışlayıcıdır, sevgi ve merhamet kaynağıdır.
16-NAHL SURESİ19. Allah, açıkladıklarınızı da gizlediklerinizi de bilir.
16-NAHL SURESİ20. Allah' tan başka yalvarıp yakardıklarına gelince, bunlar hiçbir şey yaratamazlar; zaten kendileri yaratılmışlar!
16-NAHL SURESİ21. Hepsi ölüdürler, diri değil. Ne zaman diriltileceklerinin de bilincinde değildirler.
16-NAHL SURESİ22. Tanrınız tek Tanrı'dır! Gel gör ki ahirete inanmayanların kalpleri boş bir kibir yüzünden bu gerçeği kabule yanaşmıyor.
16-NAHL SURESİ23. Dikkat edin! Allah onların gizlediklerini de, açıkladıklarını da biliyor. Allah, büyüklük taslayanları sevmez.
16-NAHL SURESİ24. Böyleleri: " Rabbiniz ne indirdi?" denildiğinde: " Eskilerin masalları." derler.


16-NAHL SURESİ 25. Böyle söylemekle kıyamet gününde kendi veballerini tümüyle, saptırdıkları cahillerin veballerini de kısmen üzerlerine almış olurlar. Dikkat edin, ne kötü bir vebaldir bu!


16-NAHL SURESİ 26. Onlardan öncekiler de düzen kurmuşlardı. Allah kurdukları düzeni teelden yıkmış, çatılarını da başlarına geçirmişti. Azap, onlara fark edemedikleri bir yönden
gelmişti.


16-NAHL SURESİ 27. Sonra kıyamet gününde Allah, onları rezil edecek: "Hani nerede benim ortaklarım olduğunu iddia ederek uğruna tartışıp durduklarınız?" diyecek. Kendilerine bilgi verilmiş olanlar: Kâfirler bugün gerçekten rezil rüsva olmayı hak etti! diyecekler.


16-NAHL SURESİ 28. Melekler bu bedbahtların canlarını alırken: " Bizim niyetimiz kötü değildi." diyerek son dakika imanına sığınırlar. Hayır! Allah sizin ne niyetle yaptığınızı çok iyi
biliyor.
16-NAHL SURESİ29. Şu halde, cehennemin kapılarından ebedi kalmak üzere girin. Bak ne kötü büyüklenenlerin yeri.


16-NAHL SURESİ 30. Sakınanlara gelince: " Rabbiniz ne indirdi? " diye sorulduğunda " safi iyilik" derler. Bu dünyada, güzel ahlak sahibi olanlara aynı güzellikte karşılıklar vardır.
Ahiret yurdu ise daha hayırlıdır. Sakınanların yurdu ne hoş, ne güzeldir!
16-NAHL SURESİ31. Cennetlerin tam orta yerine girecekler; altlarından ırmaklar akacak, orada istedikleri her şey olacak. İşte sakınanlar böyle karşılanacak.
16-NAHL SURESİ32. Melekler onların canlarını gayet hoş bir şekilde alacaklar ve " size selâm olsun; girin cennete, çok çalıştınız, hak ettiniz!" diyecekler.


16-NAHL SURESİ 33. KÂFİRLER, meleklerin kendilerine görünmesini veya Rabbinin emrinin gelmesini mi bekliyorlar? Onlardan öncekiler de böyle yaptılar. Allah onlara zulmetmedi, onlar kendi kendilerine zulmettiler.


16-NAHL SURESİ34. Böylece kendi elleriyle kendi kuyularını kazdılar. Alay ettikleri şey kendilerini sarıverdi.


16-NAHL SURESİ 35. Allah'a ortak koşanlar: " Allah dileseydi ne biz ne de atalarımız, O'ndan başka bir şeye tapmazdık ve O'na rağmen hiç bir şeyi haram kılmazdık." diyorlar. Bundan öncekiler de böyle söylemişlerdi. Bu durumda elçiler apaçık tebliğden başka ne yapabilir?


16-NAHL SURESİ 36. Açın kulağınızı! Biz her topluma " Allah'a ibadet edin ve Tağut'tan sakının! " diye uyaran bir peygamber gönderdik. Allah kimine kendi yolunda yürümeyi
nasip etti, kimi de yoldan çıkmayı seçti. Bunlara yalan diyenlerin yeryüzündeki kalıntılarını gezin de sonları ne olmuş bir görün...


16-NAHL SURESİ 37. Sen onların doğru yolda yürümelerini sağlamak için kendini yıpratsan da Allah, sapıklıkta ısrar edenleri doğru yolda yürütmez; onların yardımcıları da yoktur.


16-NAHL SURESİ 38. " Allah ölüyü diriltmez! " diye var güçleriyle Allah'a yemin ediyorlar. Hayır, diriltecektir! O'nun verdiği söz haktir. Fakat insanların çoğu bunun bilincinde
değildir.
16-NAHL SURESİ39. Evet, dirilecekler! Ki karşı çıktıkları gerçekler apaçık ortaya çıksın ve kâfirler ne büyük yalancılarmış anlaşılsın.
16-NAHL SURESİ40. Biz bir şeyi istediğimizde ona sadece "ol" deriz, oda hemen olur.


16-NAHL SURESİ 41 ZULME uğradıktan sonra Allah için hicret edenleri dünyada güzel bir yere yerleştireceğiz. Ahiret mükâfatı ise daha büyüktür. Keşke kâfirler, Rablerine dayanıp güçlüklere göğüs gerenlere verilecek bu mükâfatı anlayabilselerdi.


16-NAHL SURESİ 43. SENDEN önceki çağlarda da kendilerine vahyettiklerimiz, insanoğlundan başkası değildi. Bilmiyorsanız önceki çağlarda vahye muhatap olanların takipçilerine
sorun.


16-NAHL SURESİ 44.


Onlar, size elçilerin apaçık sözlerle ve kitaplarla gönderdiğimiz insanlar olduğunu söyleyeceklerdir. İşte sana da bu Kur'an'ı indirdik ki insanlara başından beri
indirile gelen mesajın aslını olanca açıklığı ile bildiresin, belki düşünürler.

16-NAHL SURESİ 45. Ya şu fesat yuvalan kuranlar? Allah'ın kendilerini yerin dibine geçirmeyeceğinden, hiç ummadıkları yerden başlarına bir felaketin gemleyeceğinden çok mu eminler?


16-NAHL SURESİ46. Ya da iş güç saat inin tam ortasında ani bir afete karşı çok mu güvendeler? Üstelik yapabilecekleri hiç bir şey yokken.
16-NAHL SURESİ47. Veya yavaş yavaş yok olup gitmekten çok mu eminler? Rabbiniz çok şefkatlidir, sevgi ve merhamet kaynağıdır.


16-NAHL SURESİ 48.


ONLAR, Allah'ın yarattığı hiçbir şeye bakmıyorlar m ı? Güneş doğudan batıya döndükçe gölgeleri de doğal olarak nasıl dönüp duruyor? Doğa ile nasıl da
barışıklar?
16-NAHL SURESİ49. Göklerde ve yerde kımıldayan her şey ve bütün melekler büyüklük taslamadan Allah'a secde eder/selâm dururlar.
16-NAHL SURESİ50. Her şeye egemen Rablerinin korkusunu duyarlar, iş ve oluşta kendilerine ne yer biçilmişse onu yerine getirirler.
16-NAHL SURESİ51. Allah diyor ki: İki tanrı edinmeyin. O ancak Tek Tanrı'dır. Benden; yalnızca benden korkun!
16-NAHL SURESİ52. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O'nundur. Yol O'nun, varlık O'nundur. Böyleyken Allah'tan başkasından mı çekiniyorsunuz?
16-NAHL SURESİ53. Sizde nimet olarak her ne varsa hepsi Allah'tandır. Üstelik başınız belâya girdiğinde de hemen O'ndan yardım dilersiniz.
16-NAHL SURESİ54. Ancak başınızdan belâyı savınca da, içinizden kimileri hemen Rabbine ortak koşmaya kalkarlar.
16-NAHL SURESİ55. Verdiğimiz nimete nankörlükle cevap verirler. Şimdilik zevk sürün bakalım, yarın anlayacaksınız neyin ne olduğunu!


16-NAHL SURESİ 56.


Üstelik onlar kendilerine verdiğimiz rızıklardan tutup, o hiçbir şey bilmeyen nesnelere bir pay ayırıyorlar. Allah şahittir, attığınız iftiraların mutlaka hesabını
vereceksiniz.
16-NAHL SURESİ57. Allah'a kızlar isnat ediyorlar. Asla! O bundan uzaktır. Canlarının istediğini ise kendilerine ayırıyorlar.
16-NAHL SURESİ58. Oysa onlardan birine kızının olduğu müjdesi verilince utancından yüzünün rengi atıyor.
16-NAHL SURESİ59. Haberi alınca halk içine çıkamaz hale geliyor. Güya bu utanca katlanıp kızı sağmı bıraksın, yoksa toprağa mı gömsün? Ne berbat bir şey bu!
16-NAHL SURESİ60. Kötü yakıştırmalar ahirete iman etmeyenlere aittir; en yüce özellikler ise Allah'ındır. Allah güçlüdür, bilgedir.


16-NAHL SURESİ 61. Şayet Allah, insanları zulümleri ile cezalandırsaydı, yeryüzünde kımıldayan tek bir canlı bırakmazdı. Fakat onlara ölene kadar süre tanıyor. Ecel kapıyı çalınca
ne bir saat ertelenir, ne de öne alınır.


16-NAHL SURESİ 62. Onlar aşağılayıp durdukları kızları Allah'a yakıştırırlar. Üstelik dilleri, yaptıklarının ne kadar güzel olduğunu söyleyerek yalan söyler. Açıkçası onların hakkı ancak ateştir ve en önde onlar girecek ateşe!


16-NAHL SURESİ 63. Allah şahittir, senden önce birçok halklara elçiler gönderdik. Ne var ki şeytan onlara yaptıklarını güzel gösterdi. Bugün de onların dostudur. Onları acı bir
azap bekliyor.


16-NAHL SURESİ 64. Biz sana bu kitabı görüş ayrılığına düştükleri konularda açıklama yapman, iman edeceklere yol göstermen ve sevgi ve merhamet kaynağı olsun diye indirdik.


16-NAHL SURESİ65. ALLAH gökten su indirdi. Onunla kurumuş toprağa hayat verdi. Bu duyarlı bir halk için ayettir.
16-NAHL SURESİ66. Sağmal hayvanlarda da sizin için ibretler vardır. Bedenlerindeki bağırsak ve kan damarlarından mis gibi halis süt çıkarıp içiriyoruz.
16-NAHL SURESİ67. Yine siz, hurma ağaçlarının meyvelerinden ve üzümlerden hem içecek hem de güzel yiyecekler çıkarırsınız. Bunlar aklı olan bir halk için birer ayettir.

Free download pdf